top of page

Zorg massage

Ik geef zorg massages mensen die gebruik maken van zorg, mensen met een handicap of beperking, mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest) en en ook aan bijvoorbeeld zorg behoevende ouderen.

Massage bevordert het zelfherstellend vermogen van je lichaam, je lichaamsbewustzijn, helpt je stress systeem te herstellen en bevordert de aanmaak van de feel good hormonen, serotonine en oxytocine en kan je slaapgedrag positief beïnvloeden.

Aanraken is zo belangrijk voor het welzijn van mensen. Lichamelijk contact brengt gevoelens van verbondenheid beter over dan woorden. Op een aandachtige afgestemde manier aangeraakt worden geeft veiligheid en geborgenheid.

Uit meerdere onderzoeken is bewezen dat mensen door massage (b.v. na een opname in het ziekenhuis) minder gestrest waren, zich minder depressief voelden, minder pijn ervaarden en beter gingen slapen. Zo bleek een rugmassage van 20 minuten voor een operatie bijvoorbeeld zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een meer ontspannen patiënt.

Massagetherapie lijkt het helende vermogen van mensen vergroten.

Klik voor hier voor meer informatie over wetenschappelijke studies.

 

Voor mensen die taal moeilijk begrijpen is lichaamstaal en aanraken soms het enige communicatiemiddel

(een aai of knuffel bijvoorbeeld, of wegduwen).

Ook kunnen sommige cliënten zelf niet goed aangeven of ze behoefte hebben aan aanrakingen als contact.

Er kunnen ook vele andere redenen zijn waarom aanraken voor een client goed kan aansluiten zoals het af laten vloeien van spanning, of de bevordering van gevoelens van verbinding, koestering of ontspanning.

Bijvoorbeeld wanneer iemand met een verstandelijke beperking vaak anderen aanraakt of beetpakt kan hier een behoefte aan contact en aanraking achter schuilen.

Soms heeft een begeleider niet de tools of tijd om dit op zich te nemen.

Aanraken van elkaar in een zorg setting, los van de dagelijkse verzorging, is door allerlei redenen vaak niet vanzelfsprekend. 

 

Door middel van een zorgmassage kan de behoefte aan aanrakingen, veiligheid en geborgenheid vervuld worden.

Hoe?

Een zorgmassage kan op verschillende manieren ingevuld worden.

Dit wordt afgestemd en aangepast aan de mogelijkheden van de  degene die de massage ontvangt.  Ik sluit aan bij waar degene die gemasseerd wil worden zich op dat moment bevindt. Niet alleen wat betreft stemming of energie maar ook praktisch. Mogelijkheden zijn massage in een stoel of op bed, geheel of gedeeltelijk gekleed. Of gebruikmakend van een Rebozo doek. Dit is een Mexicaanse doek waarmee je lichaam omhult en op een ontspannen wijze druk en ritme kunt laten voelen.

Ook kunnen cliënten door middel van zachte materialen sensorische ervaringen opdoen die hen kalmeert  of juist stimuleert. 

Ik kijk en registreer wat het aanraken met hen doet en breid dan uit of verander van aanraking: Hoe is de ademhaling? Is er ontspanning / toenadering of juist niet?

Consent is overeenstemming of toestemming om aangeraakt te worden. Sommige cliënten zijn kwetsbaar en minder goed in staat om grenzen of consent aan te geven. Om de veiligheid voor hen te waarborgen kunnen we een setting creëren die voor hen veilig is. Zo kunnen we gebruik maken van de gezamenlijke ruimte, met de deur open masseren of in aanwezigheid van een begeleider of familielid.

Ook is het mogelijk om voor meerdere mensen/ bewoners of cliënten een wellness middag/ avond te creëren waarin we de zintuigen uitnodigen door middel van sensorische stimulatie. 

Ik denk en ga mee in jullie mogelijkheden. Een zorgmassage kan helemaal afgestemd op de wensen, mogelijkheden, communicatie en consent van de gemasseerde. Ik gebruik vloeiend Nederlandse gebarentaal en beginnende Tactiele gebaren. Ik pas mij gemakkelijk aan aan niet-sprekende of anderstalige mensen.

 

IMG_4712.jpg
Een patiente ervaart door een recente operatie veel spanning in haar schouders en wil graag zachte aanrakingen in plaats van een fysiotherapeutische behandeling.
Een man met een lichamelijke beperking in een rolstoel heeft een grote behoefte aan ontspanning door middel van zachte druk en niet functionele, aanrakingen. Dit in tegenstelling tot wat hij bij zijn verzorging ervaart.
Een dementerende oudere heeft behoefte aan het strelen van zijn hoofd en gezicht. Zo voelt hij zich gekoesterd.

Hand in Hand

massages en ondersteuning

bottom of page